INSPIRACJE / Odchudzanie / 17 października 2017

5 powodów, dla których warto jeść orzechy

Katarzyna Ratajczyk
dietetyk

Wśród osób odchudzających się, orzechy do niedawna cieszyły się złą sławą, głównie ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Mimo wysokiej kaloryczności, orzechy są produktami o dużej gęstości odżywczej, zatem spożywane w umiarkowanych ilościach dostarczają nam ogromne ilości cennych składników, a co za tym idzie, niosą niezwykle dużo korzyści zdrowotnych.   Poniżej 5 powodów, dla których warto włączyć je na stałe do swojego codziennego menu.

1

Bogactwo witamin i minerałów

Orzechy są znakomitym źródłem wielu składników mineralnych, witamin, a także antyoksydantów. Migdały zawierają dwukrotnie więcej wapnia niż mleko oraz ponad dwukrotnie więcej potasu niż banany czy pomidory. Oprócz tego, orzechy są bogate w żelazo, fosfor, cynk, miedź, mangan, jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E. Aby zwiększyć dostępność tych składników dla naszego organizmu, warto orzechy moczyć w wodzie przez kilka godzin przed spożyciem.

2

Błonnik i białko

Orzechy są również dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Z tego względu, do posiłku, który zawiera węglowodany, np. owoce, warto dodać łyżkę ulubionych orzechów. Tłuszcz, białko oraz błonnik zawarty w orzechach spowolni wchłanianie w przewodzie pokarmowym węglowodanów z owoców, co uchroni przed gwałtownymi skokami poziomu glukozy we krwi oraz zapewni uczucie sytości na dłużej.

3

Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego

Orzechy, a szczególnie orzechy włoskie, dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejszają stan zapalny, który może doprowadzić do uszkodzenia tętnic oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi, a więc chronią przed rozwojem miażdżycy oraz przed zawałami. Dodatkowo, orzechy są bogate w argininę, aminokwas, który przekształca się w organizmie w tlenek azotu i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Dlatego spożywanie ograniczonych ilości orzechów zalecane jest w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy.

4

Ochrona układu nerwowego

Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, orzechy chronią układ nerwowy przed spadkiem zdolności poznawczych charakterystycznych dla podeszłego wieku. Orzechy włoskie, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pozwalają zniwelować szkodliwe skutki stresu. Orzechy są pokarmem kojącym nerwy i wpływającym korzystnie na nastrój, również dzięki dużej zawartości magnezu, witamin z grupy B oraz tryptofanu, prekursora serotoniny nazywanej hormonem szczęścia.

5

Łatwość przygotowania

Orzechy są idealną, szybką przekąską, nie trzeba ich konserwować, nie wymagają specjalnego przygotowania, a wręcz każdy rodzaj ich obróbki termicznej (prażenie, smażenie) zmniejsza ich wartość odżywczą. Warto zatem sięgać po te jak najmniej przetworzone. Najlepiej byłoby wybierać orzechy w łupinach i łuskać je tuż przed spożyciem. Orzechy zjadaj jako samodzielną przekąskę lub dodawaj do sałatek, past, jogurtu czy twarogu.

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Franciszkańska 104/112 lok. 103
Łódź

501 266 905
| kontakt@poradniakuzniazdrowia.pl