Wśród osób odchudzających się, orzechy do niedawna cieszyły się złą sławą, głównie ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Mimo wysokiej kaloryczności, orzechy są produktami o dużej gęstości odżywczej, zatem spożywane w umiarkowanych ilościach dostarczają nam ogromne ilości cennych składników, a co za tym idzie, niosą niezwykle dużo korzyści zdrowotnych. Poniżej 5 powodów, dla których warto włączyć je na stałe do swojego codziennego menu.
Bogactwo witamin i minerałów
Orzechy są znakomitym źródłem wielu składników mineralnych, witamin, a także antyoksydantów. Migdały zawierają dwukrotnie więcej wapnia niż mleko oraz ponad dwukrotnie więcej potasu niż banany czy pomidory. Oprócz tego, orzechy są bogate w żelazo, fosfor, cynk, miedź, mangan, jod, witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę E. Aby zwiększyć dostępność tych składników dla naszego organizmu, warto orzechy moczyć w wodzie przez kilka godzin przed spożyciem.
Błonnik i białko
Orzechy są również dobrym źródłem białka i błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę przewodu pokarmowego. Z tego względu, do posiłku, który zawiera węglowodany, np. owoce, warto dodać łyżkę ulubionych orzechów. Tłuszcz, białko oraz błonnik zawarty w orzechach spowolni wchłanianie w przewodzie pokarmowym węglowodanów z owoców, co uchroni przed gwałtownymi skokami poziomu glukozy we krwi oraz zapewni uczucie sytości na dłużej.
Wspomaganie układu sercowo-naczyniowego
Orzechy, a szczególnie orzechy włoskie, dzięki zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, zmniejszają stan zapalny, który może doprowadzić do uszkodzenia tętnic oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi, a więc chronią przed rozwojem miażdżycy oraz przed zawałami. Dodatkowo, orzechy są bogate w argininę, aminokwas, który przekształca się w organizmie w tlenek azotu i poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Dlatego spożywanie ograniczonych ilości orzechów zalecane jest w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych oraz cukrzycy.
Ochrona układu nerwowego
Dzięki wysokiej zawartości witaminy E, orzechy chronią układ nerwowy przed spadkiem zdolności poznawczych charakterystycznych dla podeszłego wieku. Orzechy włoskie, bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 pozwalają zniwelować szkodliwe skutki stresu. Orzechy są pokarmem kojącym nerwy i wpływającym korzystnie na nastrój, również dzięki dużej zawartości magnezu, witamin z grupy B oraz tryptofanu, prekursora serotoniny nazywanej hormonem szczęścia.
Łatwość przygotowania
Orzechy są idealną, szybką przekąską, nie trzeba ich konserwować, nie wymagają specjalnego przygotowania, a wręcz każdy rodzaj ich obróbki termicznej (prażenie, smażenie) zmniejsza ich wartość odżywczą. Warto zatem sięgać po te jak najmniej przetworzone. Najlepiej byłoby wybierać orzechy w łupinach i łuskać je tuż przed spożyciem. Orzechy zjadaj jako samodzielną przekąskę lub dodawaj do sałatek, past, jogurtu czy twarogu.