INSPIRACJE / Przepisy / 6 grudnia 2020

Bezglutenowe dyniowe pralinki

SKŁADNIKI:
• 3 szklanki mąki kukurydzianej

• ½ szklanki mąki z ciecierzycy najlepiej typ BESAN

• 1 szklanka maki ziemniaczanej

• 1 szklanka musu dyniowego

• 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego

• 3 łyżki mielonego lnu + 9 łyżek wody

• ¾ szklanki nierafinowanego cukru pudru trzcinowego

• ½ szklanki oleju rzepakowego

• 5 łyżki przyprawy piernikowej

• 1 szklanka pestek dyni lub słonecznika

• 2 łyżki sody

WYKONANIE:
1. Pestki dyni zmielić np. malakserem na mąkę. Wsypać do miski i dodać pozostałe suche składniki i dokładnie wymieszać.
2. Len wymieszać z ciepłą wodą i odstawić na 15 minut. Dodać, mus dyniowy, ocet i olej. Wymieszać.
3. Wlać ciekłe do stałych i dokładnie wyrobić ciasto.
4. Wałkować na grubość kilku mm (podsypując blat mąką kukurydzianą) i wykrawać foremkami. Układać na papierze do pieczenia. Piec 12 minut w 180 stopniach.

MASA KALORIE BIAŁKO TŁUSZCZ WĘGLOWODANY BŁONNIK
CAŁOŚĆ: 1315g 4161kcal 89,1g 183,3g 578,2g 58,4g
W 100G: 316kcal 6,8g 13,9g 44g 4,4g

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Franciszkańska 104/112 lok. 103
Łódź

501 266 905
| kontakt@poradniakuzniazdrowia.pl