INSPIRACJE / Odżywianie / 27 czerwca 2020

Czerwcowe dary natury

Renata

Czerwiec to miesiąc, który otwiera sezon na świeże owoce i warzywa. Kojarzy nam się z początkiem lata i wakacji. Na targach i ryneczkach coraz częściej możemy spotkać długo wyczekiwane, pełne zapachów i kolorów warzywa i owoce. Oprócz tego, że są pyszne, to dostarczają nam wiele cennych składników odżywczych.
Oto niektóre z nich :

Truskawki – zawierają witaminy C, A, E i witaminy z grupy B. Są źródłem żelaza, wapnia, potasu i magnezu. Są pomocne w oczyszczaniu organizmu.

 

Porzeczki – dostarczają naszemu organizmowi witaminy C, A, E oraz witaminy z grupy B, potasu, wapnia, fosforu i magnezu. . Są wykorzystywane w leczeniu m.in. niedokrwistości, czy ogólnego osłabienia organizmu.

 

Czereśnie – zawierają witaminy A, B i C oraz wapń, magnez, fosfor i potas. Wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, regulują przemianę materii i mają dobroczynny wpływ na pracę stawów, tarczycy oraz trzustki.

 

Poziomki – posiadają wiele wartości odżywczych: witamin A, C, E, K, PP oraz witamin z grupy B. Są także źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Wspierają układ krwionośny i krążenia oraz poprawiają odporność.

 

Kalafior – dostarcza organizmowi: witaminy C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto zawiera liczne minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, sód i fosfor. Wspomaga układ pokarmowy.

 

Fasola szparagowa – zawiera witaminy z grupy B oraz A, C, E, K, a także kwas foliowy, wapń, magnez i fosfor. Jest świetna dla cukrzyków ponieważ reguluje poziom cukru we krwi. Ma również korzystny wpływ na układ pokarmowy i odpornościowy.

 

Rabarbar – jest cenny ponieważ zawiera: witaminy A, C, E oraz potas, wapń, fosfor i magnez. Ma dobroczynne działanie dla układu krążenia oraz pokarmowego.

 

Bób –dostarcza nam witamin C, A, K oraz witaminy z grupy B. Zawiera wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Jest również źródłem cennego kwasu foliowego. Jest pomocny w leczeniu anemii, obniża cholesterol i wpływa dobroczynnie na układ krążenia.

 

Warto zwrócić też uwagę na szparagi, o których pisaliśmy w poprzednim artykule.

Korzystajmy więc z dobrodziejstw sezonowych warzyw i owoców, ponieważ spożywanie ich niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych jak i smakowych 🙂

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Franciszkańska 104/112 lok. 103
Łódź

501 266 905
| kontakt@poradniakuzniazdrowia.pl