W Stanach popularna ze względu na tradycję Halloween… U nas, nieco mniej, ale zdobywa nasze serca i żołądki. Popularna staje się nie tylko marynowana w occie czy w zupie, ale stanowi składnik coraz większej ilości potraw. I dobrze! Bo dynia to samo zdrowie.
Co skrywa się pod twardą skórką dyni?
Jedna szklanka ugotowanej dyni (około 250 g) to:
- Kalorie: 49
- Tłuszcz: 0,2 grama
- Białko: 2 gramy
- Węglowodany: 12 gramów
- Błonnik: 3 gramy
I najważniejsze – witaminy!
- Witamina A: 245% rekomendowanego dziennego zapotrzebowania (RDI)
- Witamina C: 19% RDI
- Potas: 16% RDI
- Mangez: 11% RDI
- Witamina E: 10% RDI
- Żelazo: 8% RDI
Dużo witamin, mało kalorii – czego chcieć więcej?
Zupa krem z dyni
Składniki na 4 porcje:
- 1 mała dynia (ok 1 kg)
- 1 litr bulionu warzywnego
- ziemniaki 300 g
- marchewki 300 g
- cebula 100 g
- ½ łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- ⅓ łyżeczki gałki musztatołowej
- jogurt typu greckiego (4 łyżki)
- pestki dyni (40 g)
Przygotowanie:
- Dynię przekroić na pół, oczyścić z pestek i włókien. Następnie pokroić w kostkę razem ze skórką. Ziemniaki, cebulę i marchewki obrać i pokroić w kostkę.
- Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
- Zupę zmiksować blenderem na krem i doprawić imbirem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Dodać po 1 łyżce jogurtu i pestek dyni do każdej porcji.
Podaż energetyczna (w 1 porcji): 168 kcal
Białko: 6,5 g
Węglowodany: 23 g
Tłuszcze: 5,5 g
Pancake’s dyniowe
- mąka owsiana lub zmielone płatki owsiane 30g
- puree z dyni 150g
- 1 jajko
- oliwa z oliwek/olej rzepakowy 10g
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Puree z dyni wymieszać z jajkiem, następnie dodać mąkę, cynamon proszek do pieczenia i wszystko zblendować na gładką masę. W razie potrzeby dodać odrobinę wody. Smażyć na oliwie/oleju rzepakowym pod przykryciem na małym ogniu. Można dodać na wierzch świeże owoce lub bakalie.
Podaż energetyczna: 312 kcal
Białko: 11,5 g
Węglowodany: 27,3 g
Tłuszcze: 17,4 g
Smoothie dyniowe
- puree z dyni 100g
- ½ banana
- 1 małe jabłko
- Mleko kokosowe 150ml
- odrobina cynamonu i imbiru
Przygotowanie:
Puree z upieczonej wcześniej dyni blendujemy z pozostałymi składnikami, smoothie przyprawiamy cynamonem i imbirem. Jeśli napój wyjdzie zbyt gęsty można dodać więcej mleka kokosowego lub odrobinę wody.
Podaż energetyczna: 205 kcal
Białko: 2,5 g
Węglowodany: 39,5 g
Tłuszcze: 4 g
Ciasteczka dyniowo-owsiane
Składniki na 25 ciastek:
- mąka jaglana 250g
- puree z dyni 180g
- płatki owsiane 150g
- olej rzepakowy 15g
- banan dojrzały
- suszona żurawina 50g
- pokruszone orzechy laskowe 50g
- 2-3 łyżki erytrolu
Przygotowanie:
Banana rozgniatamy i łączymy z dynią oraz olejem. Do tego dodajemy mąkę, erytrol, gnieciemy, następnie wsypujemy płatki owsiane, żurawinę i orzechy i wszystko razem zagniatamy. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub więcej puree z dyni. Formujemy 25 ciasteczek i układamy na blasze na papierze do pieczenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 17-20 min.
Podaż energetyczna (w 1 ciasteczku): 94 kcal
Białko: 2,4 g
Węglowodany: 15 g
Tłuszcze: 2,7 g
Pasta z dyni
- 1 kg dyni Hokkaido
- olej rzepakowy 3 łyżki
- oliwa 1 łyzka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 40g suszonych pomidorów
- sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić, posmarować olejem, oprószyć solą i piec przez 30 – 45 minut do momentu, aż będzie bardzo miękka. Następnie chwilę studzić. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, dodać posiekaną pietruszkę i smażyć przez chwilkę. Upieczoną dynię włożyć do miski, ocet balsamiczny, suszone pomidory sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. Do takiej pasty dodać zawartość patelni wraz z oliwą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, a potem schłodzić w lodówce. Pastę można stosować jako dodatek do pieczywa lub warzyw.
Podaż energetyczna w 1 porcji (1/5): 146 kcal
Białko: 2 g
Węglowodany: 7,6 g
Tłuszcze: 12 g
Owsianka z dynią
- dynia 150 g
- płatki owsiane 50 g
- mleko kokosowe 150 ml
- oliwa z oliwek 5 g
- ½ łyżeczki cynamonu
- mieszanka studencka 20 g
Przygotowanie:
Dynię zetrzeć na tarce na dużych oczkach i dusić w garnuszku na oliwie. Nastepnie dodać mleko, płatki, cynamon i wszystko gotować na małym ogniu. Owsiankę podać posypaną mieszanką studencką.
Podaż energetyczna: 420 kcal
Białko: 10,7 g
Węglowodany: 51,2 g
Tłuszcze: 19 g
Dynia pieczona w ziołach
- 400g dyni Hokkaido
- 2 ząbki czosnku
- 15 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka rozmarynu
- ½ łyżeczki soli
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Dynię pokroić w większą kostkę. Następnie czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać, dodać do oliwy i do tego dodać pozostałe przyprawy. Nasmarować dynię przygotowaną marynatą i piec przez ok 20 min.
Risotto dyniowe
- Puree dyniowe 200g
- ryż paraboliczny 50g
- kurki 100g
- koperek świeży 15g
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek 20g
- jogurt grecki 20g
Przygotowanie:
Ryż ugotować, odcedzić i odstawić. Kurki podsmażyć na oliwie (10g), dodać do nich puree z dyni, chwilę razem poddusić i dodać ryż. Po 1 minucie dodać jogurt i wymieszać wszystko razem, przyprawić. Dusić kilka minut i podawać posypane koperkiem.
Ryżanka z dynią
- Ryż paraboliczny 50g
- Puree z dyni 150g
- 1 jabłko
- ½ łyżeczki cynamonu
- 250 ml mleka 1,5%
Przygotowanie:
Ryż gotować na mleku pod przykryciem aż całe mleko wsiąknie. Dodać puree z dyni i gotować jeszcze 3-4 min. Następnie dodać cynamon i wkroić jabłko. Można poddusić jeszcze wszystko z jabłkiem i podać na ciepło lub schłodzić i jeść na zimno.
Fit ciasto dyniowe
- Puree z dyni Hokkaido (średniej wielkości dynia, ok. 1 kg)
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżeczki erytrolu
- szczypta cynamonu i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Przygotowane puree z dyni dopraw erytrolem, solą, cynamonem i gałką muszkatołową, a następnie duś przez chwilę na małym ogniu. Po ostudzeniu dodaj jajka oraz przesianą mąkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj na gładką masę i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 min.