Lato to szczególnie sprzyjający czas, aby odżywiać się zdrowo. Możemy cieszyć się bogactwem świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Na ryneczkach znajdziemy ogrom zdrowych i pysznych produktów, które pomogą nam zachować zdrowie i witalność!
Warto zaopatrzyć się w młode warzywa takie jak buraczki, marchewki, cukinię czy rzodkiewki, a na balkonie postawić doniczki z ziołami. Świeża bazylia, mięta czy oregano nie dość, że będą ładnie wyglądać, to jeszcze dodadzą smaku i aromatu w kuchni.
Oto popularny przepis, który wykorzystuje pyszną cukinię oraz bazylię. Niestety najbardziej popularny jest w wersji smażonej, ale my pokażemy Wam jak uczynić go zdrowym pomysłem na obiad!
PIECZONE PLACKI Z CUKINII Z DIPEM BAZYLIOWYM
placki :
80g parmezanu
20g cebuli
80g pora
250g cukini
15g masła
100g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz do smaku
Ser rozdrabniamy. Cebulę i pora siekamy, a cukinie ścieramy na tarce. Łączymy razem wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzewamy do 230’C. Placki nakładać łyżką na wyłożoną wcześniej papierem blachę. Zachować 1cm odstępy. Piec 15-20min.
dip :
ok 12 listków bazylii
240g twarogu półtłustego
80g jogurtu
5g soku z cytryny
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Bazylię siekamy, a twaróg rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki łączymy razem.
Na upieczone placki kładziemy łyżkę dip’u i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego !