INSPIRACJE / Odżywianie / 30 lipca 2020

Lekka kuchnia latem

Renata

Lato to szczególnie sprzyjający czas, aby odżywiać się zdrowo. Możemy cieszyć się bogactwem świeżych, sezonowych owoców i warzyw. Na ryneczkach znajdziemy ogrom zdrowych i pysznych produktów, które pomogą nam zachować zdrowie i witalność!

Warto zaopatrzyć się w młode warzywa takie jak buraczki, marchewki, cukinię czy rzodkiewki, a na balkonie postawić doniczki z ziołami. Świeża bazylia, mięta czy oregano nie dość, że będą ładnie wyglądać, to jeszcze dodadzą smaku i aromatu w kuchni.

Oto popularny przepis, który wykorzystuje pyszną cukinię oraz bazylię. Niestety najbardziej popularny jest w wersji smażonej, ale my pokażemy Wam jak uczynić go zdrowym pomysłem na obiad!

PIECZONE PLACKI Z CUKINII Z DIPEM BAZYLIOWYM
placki :
80g parmezanu
20g cebuli
80g pora
250g  cukini
15g masła
100g mąki pełnoziarnistej
2 jajka
2 łyżki jogurtu
sól, pieprz do smaku

Ser rozdrabniamy. Cebulę i pora siekamy, a cukinie ścieramy na tarce. Łączymy razem wszystkie składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Piekarnik nagrzewamy do 230’C.  Placki nakładać łyżką na wyłożoną wcześniej papierem blachę. Zachować 1cm odstępy. Piec 15-20min.

dip :
ok 12 listków bazylii
240g twarogu półtłustego
80g jogurtu
5g soku z cytryny
½ łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Bazylię siekamy, a twaróg rozdrabniamy widelcem. Wszystkie składniki łączymy razem.

Na upieczone placki kładziemy łyżkę dip’u i posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Franciszkańska 104/112 lok. 103
Łódź

501 266 905
| kontakt@poradniakuzniazdrowia.pl