INSPIRACJE / Przepisy / 6 grudnia 2020

Pralinki orzechowe

Składniki na kilkanaście sztuk:

1 szkalnka orzechów laskowych

¾ szklanki daktyli, namoczonych przez kilka minut w gorącej wodzie

½ łyżeczki przyprawy piernikowej

½ łyżeczki skórki otartej z pomarańczy

szczypta soli morskiej

ewentualnie orzechy do obtoczenia
Przygotowanie:
Orzechy laskowe zmielić na grubą mąkę w blenderze z pojemniczkiem lub w młynku do kawy.
Następnie daktyle odcedzić i odcisnąć z wody, dodać do orzechów razem z przyprawą piernikową, skórką pomarańczową i solą morską. Wszystko zmielić na kleistą masę.
Lekko wilgotnymi rękoma formować kuleczki z masy, można obtoczyć je w orzechach lub kakao.
794 kcal / 15,4g Białka / 50,8g Tłuszczy / 63,6g Węglowodanów

Treść niniejszych artykułów ma charakter wyłącznie informacyjny. Nie zastępuje konsultacji z lekarzem i nie może być podstawą do stosowania jakichkolwiek środków farmaceutycznych ani form terapii. Wszelkie decyzje w ww. kwestiach należą do lekarza prowadzącego leczenie. Portal ani osoby współpracujące nie ponoszą jakiejkolwiek odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zawartych w portalu.

Zadzwoń i umów się na wizytę!

Franciszkańska 104/112 lok. 103
Łódź

501 266 905
| kontakt@poradniakuzniazdrowia.pl