Przeziębienia oraz infekcje zbierają rokrocznie obfite żniwa wśród Polaków. Odporność organizmu ma na celu obronę przed patogenami, takimi jak bakterie, wirusy czy drobnoustroje chorobotwórcze. Wiele osób kierując się przekazem płynącym z reklam telewizyjnych wybiera leczenie objawowe, na które składa się leczenie farmakologiczne. W niektórych przypadkach jest to konieczne, jednak lepiej zapobiegać niż leczyć. W artykule poruszono temat wzmacniania odporności w sposób naturalny.
Dlaczego ciągle choruje?
Bakterie oraz wirusy stanowią zagrożenie dla organizmu człowieka, przede wszystkim przy osłabionej odporności. Przy niedoborowej diecie, braku regeneracji i ciągłym stresie można odczuć jej znaczący spadek. Często nie zdajemy sobie sprawy, iż takie czynniki jak brak odpowiedniej ilości i jakości snu, czy niewłaściwie zbilansowany jadłospis mogą wpływać na zaburzenie pracy naszego układu immunologicznego. Współczesny wysoko przetworzony model diety, charakteryzujący się małą podażą witamin i minerałów oraz błonnika nie sprzyja wzmocnieniu odporności. Niejednokrotnie brak dbania o dietę prowadzi do niedoboru kluczowych składników odżywczych, co między innymi wpływa na regulację funkcji odpornościowych.
Filary dotyczące naturalnego wsparcia odporności
Pod kątem zwiększania odporności istotnymi substancjami pochodzenia roślinnego, spośród składników diety są: polisacharydy, flawonoidy, polifenole, garbniki, laktony i wiele innych. Wykorzystywane są one w biosyntezie komórek odpornościowych. W dbaniu o dobrą kondycję organizmu, należy dostarczać z dietą znacznych ilości antyoksydantów. Warto zwyczajnie sięgać po dużą ilość sezonowych warzyw i owoców: 4-5 porcji warzyw i 1-2 porcje owoców dziennie. Dodatkowo jadłospis powinien być bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, imbir, czosnek, kiszonki oraz błonnik – co ma ogromny wkład w zachowanie odpowiednich funkcji naszego układu odpornościowego. Ponadto dobrym pomysłem jest wspieranie jego pracy przyprawami przeciwzapalnymi: kurkumą, imbirem, cynamonem.
W diecie postaw na takie produkty jak:
-
Miód i produkty pszczele – w przypadku infekcji stosowanie miodu daje świetne efekty, szczególnie na początku choroby. Podczas stosowania tych produktów ustępują bóle gardła, chrypka czy spada podwyższona temperatura ciała.
• Czarny bez – ma właściwości przeciwwirusowe i immunomodulacyjne. Kwiaty czarnego bzu, używane są jako środek napotny i przeciwgorączkowy.
• Aronia – jej owocom przypisuje się działanie hepatoprotekcyjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Dodatkowo zawierają wiele witamin (prowitamina A, B, C, PP, E) i składników mineralnych (Cu, Mn, Ca, Fe). Najczęściej spotykaną formą aronii jest sok.
• Kiszonki – warto wspierać się produktami fermentowanymi. W powszechnie spożywanych kiszonkach znajdują się bakterie kwasu mlekowego. Bakterie fermentacji mlekowej zapewniają ochronę przed chorobotwórczymi bakteriami i stymulują działanie układu odpornościowego. Naturalnym źródłem bakterii potencjalnie probiotycznych jest żywność fermentowana jak: jogurt czy kefir, kiszonki np. ogórki, kapusta i oliwki.