Gromadź przepisy na zdrowe potrawy
Łatwo znajdziesz je w wielu książkach kucharskich i czasopismach oraz na blogach i stronach internetowych. Stwórz własną bazę kilkudziesięciu przepisów, dzięki temu urozmaicisz swoją dietę. Sięgając każdego dnia po inny, na pewno nie dopadnie Cię nuda.
Zawsze miej zapas zdrowych produktów po ręką
Warzywa, owoce, ryby i owoce morza, czy chude mięso w zamrażalniku, a w szafce różne rodzaje kasz, nasiona roślin strączkowych, przyprawy i zioła, pomidory w puszce- jeśli masz spory zapas zdrowych produktów żywnościowych w swojej kuchni, możesz szybko ugotować zupę lub drugie danie bez konieczności pójścia na zakupy.
Szukaj wygodnych rozwiązań
Kupując umyte i gotowe do spożycia, sałaty, szpinak lub pokrojone warzywa, czy ugotowane buraki, możesz zaoszczędzić sporo czasu. Jeśli od czasu do czasu zdarzy Ci się kupić gotową potrawę, nie panikuj! Sprawdź skład- powinien być krótki i nie zawierać dużej ilości dodatków- wtedy masz do czynienia z dobrym jakościowo produktem.
Przygotuj raz, gotuj na dwa razy
Jeśli przepis wymaga użycia tylko połowy cebuli lub papryki, pokrój je całe i przechowaj drugą część na kolejny dzień. Możesz wtedy zmodyfikować przepis, dodając inne składniki, np. inny rodzaj kaszy, ryżu lub inne źródło białka. Gdy robisz sos do makaronu, przygotuj go więcej- przyda się do faszerowanej papryki na jutrzejszy obiad.
Dania jednogarnkowe
Łączą białko, skrobię i warzywa w jednym posiłku. Zazwyczaj są dobrze zbilansowane pod względem odżywczym. Zapiekanki, gulasze, frittaty lub leczo są pożywne i sycące. Miej takie przepisy pod ręką, kiedy wiesz, że czeka Cię ciężki tydzień i organizm domaga się solidnej porcji węglowodanów i białek. Dania jednogarnkowe mają jeszcze jedną zaletę- mniej naczyń do zmywania.